Beef jerky - suszona wołowina

Niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych, u nas stopniowo zdobywa coraz większe uznanie – suszona wołowina.

Smaczna i pożywna przekąska, którą zapewnia dużą dawkę energii przy niskiej kaloryczności.

Beef jerky to amerykańska nazwa suszonej wołowiny („jerky” w języku Indian Quechua oznacza „palić mięso”). Metoda suszenia mięsa na słońcu, wietrze, a potem dymie wykorzystywana była od tysiącleci przez różne kultury jako sposób na zabezpieczenie pożywienia przed zepsuciem. Taki sposób konserwowania mięsa był także tradycyjnie stosowany przez Indian, którym kawałki suszonej wołowiny zapewniały wyżywienie w niesprzyjających, chłodnych porach roku. Niewielkie rozmiary, długi okres przydatności do spożycia oraz zawartość białka decydują o tym, iż suszona wołowina jest popularnym przysmakiem, szczególnie wśród współczesnych podróżników i wędrowców.

Samodzielne przygotowanie suszonej wołowiny nie jest skomplikowane ani pracochłonne, jednak staranności wymaga wybór odpowiedniego mięsa. Do suszenia najlepiej nadaje się krucha wołowina, w niewielkim stopniu poprzerastana tłuszczem.