Beef sushi – czyli sushi dla miłośników wołowiny

Sushi nie jest potrawą zarezerwowaną wyłącznie dla osób lubiących ryby i ryż. Dzięki niezwykłej kompozycji kulinarnej, jaką jest sushi z wołowiną, ta najbardziej znana japońska potrawa ma szansę zjednać sobie także prawdziwych mięsożerców.

Mało znane danie, zdobywa sobie stopniowo coraz większe grono miłośników, którzy uważają, że mięso wołowe jest równie dobrym elementem sushi jak owoce morza. Najczęściej spotykane rodzaje beef sushi to nigiri z surowym mięsem oraz nigiri opalane, w których wołowina delikatnie opieczona na powierzchni, w środku pozostaje krwista, co z pewnością przypadnie do gustu amatorom mało wysmażonych steków. Sushi z wołowiną można przygotować samodzielnie, należy jednak starannie wybrać mięso dobrej jakości.

Beef sushi, zarówno w postaci surowej, jak i podsmażonej, jest bardzo popularne w ojczyźnie tej potrawy – Japonii. Najbardziej luksusowe japońskie restauracje, jako swoje danie specjalne, podają sushi z najdroższą wołowiną świata – Kobe. Wołowina, nazywana „mięsem ze szczęśliwej krowy”, pokrojona na cieniutkie plasterki i połączona z ryżem i zaprawą, stanowi doskonałą kompozycję kulinarną, którą rekomendują wszyscy ci, którzy mieli szczęście jej skosztować.