Certyfikacja żywności w Polsce i jej znaczenie dla branży spożywczej

Mimo, iż są gwarancją powtarzalnej, wysokiej jakości produktów spożywczych, krajowi konsumenci dopiero je odkrywają. Certyfikaty jakości żywności – bo o nich mowa - to w Polsce wciąż nowe zjawisko. Jest w nim jednak wielki potencjał – można to zauważyć patrząc chociażby na inne unijne rynki, gdzie żywność z certyfikatami cieszy się wielkim zaufaniem społecznym i jest głęboko zakorzeniona w kulturze kulinarnej.

Produkty oznaczone certyfikatami jakości już dawno podbiły serca Szkotów, Niemców czy Francuzów i mają swoją ugruntowaną pozycję na rynku. Stanowią ważny element krajowej branży spożywczej, napędzając rodzimą gospodarkę. Są gwarancją wysokiej jakości i powtarzalności oznakowanych produktów. Czemu jednak w Polsce nie cieszą się aż tak wielką popularnością jak choćby u naszych zachodnich sąsiadów?

Certyfikaty żywności w Polsce
W tym roku Polska hucznie obchodziła jubileusz 10-lecia wejścia do struktur unijnych. To właśnie wejście do UE umożliwiło producentom rozpoczęcie starań o objęcie produktów certyfikatami, które są wyznacznikiem spełnienia wysokich norm unijnych. Aby produkt został objęty certyfikatem musi spełniać wszystkie kryteria, stawiane systemom jakości żywności przyjmowanym przez państwa członkowskie, które są szczegółowo określone w rozporządzeniu Komisji Europejskiej. W 2004 roku tak naprawdę dopiero rozpoczęła się historia certyfikowanych produktów w Polsce, nic więc dziwnego, że konsumenci mają wciąż niewystarczającą świadomość zalet tych wysokiej jakości artykułów spożywczych.

Pierwsze certyfikaty
Już w 2008 roku po wytężonej pracy Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,  naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego udało się opracować standardy QMP odnoszące się do mięsa wołowego.  Quality Meat Program jest zbiorem zasad, określających cały proces produkcji wołowiny wysokiej jakości - od wskazania ras bydła na najlepsze mięso, po sposób jego pakowania i oznakowania. Każdy, kto pracuje w Systemie QMP (hodowca, przetwórca, firmy transportowe), musi przestrzegać ściśle określonych Standardów QMP. Dzięki nim, wołowina z certyfikatem, która trafia do konsumentów, jest zawsze smaczna, krucha, soczysta, miękka i z pewnego źródła - niezależnie od tego, z którego regionu pochodzi. Nad przestrzeganiem standardów na każdym etapie czuwają wyszkoleni kontrolerzy jakości i certyfikowani audytorzy.

Wysokojakościowa wołowina
Pojawienie się certyfikatu QMP dla mięsa wołowego miało przełomowe znaczenie dla branży spożywczej. Do tej pory dystrybuowana wołowina była tak naprawdę pochodną produkcji mleka. Do rzeźni trafiały wiekowe osobniki, które przestały dawać mleko i w związku z tym, dystrybuowane były wprost na sklepowe półki. Problem był jednak taki, że mięso pochodzące z nich było twarde i nie nadawało się do obróbki kulinarnej. Taki stan rzeczy bardzo odstraszył konsumentów przez co na przełomie 30 lat konsumpcja wołowiny spadła z ok. 16 kg w latach 80. do zaledwie 1,8 kg w 2012 r. Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi ok. 15 kg na osobę – ocenia prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego - Jerzy Wierzbicki.  Jak więc widać, spożycie wołowiny jest drastycznie niskie nie tylko na tle historii, ale także współcześnie na tle innych krajów UE.
Wołowina QMP jest panaceum na przeświadczenie konsumentów o niskiej jakości mięsa, jego twardości oraz problemów z obróbką kulinarną. Daje możliwość zasmakowania wysokiej jakości produktu, który jest zawsze kruchy, soczysty i daje nieskończenie wiele możliwości zastosowań w kuchni. Wołowina wysokiej jakości jest mięsem coraz bardziej pożądanym przez konsumentów, w związku z ich rosnącą świadomością na temat dbania o dobrostan zwierząt, bezpieczeństwo pochodzenia czy też identyfikowalność każdego dostępnego na rynku elementu. QMP, podobnie jak wszystkie systemy certyfikacji żywności, daje szansę branży spożywczej na znaczne poszerzenie  asortymentu produktów wysokiej jakości do których zakupu wciąż pretenduje coraz większa rzesza konsumentów.

Certyfikaty żywności a UE
Przyjęta przez UE polityka wsparcia produkcji certyfikowanej żywności poza wpływem na wyższą, gwarantowaną jakość produktów, tj. ich powtarzalność, spełnienie określonych wymogów, a także oczekiwań konsumentów, ma bardzo istotny wpływ na rozwój gospodarczy sektora rolno-spożywczego - poprawia konkurencyjność europejskiego rolnictwa oraz świadomość konsumentów w zakresie roli wysokiej jakości żywności w zbilansowanej diecie.