Chianina – toskańska wołowina

Krowy rasy chianina - hodowane w Toskanii, w dolinie Val di Chiana, należą do najstarszych ras bydła na świecie – znane były jeszcze przed nasza erą. Charakterystyczna dla bydła tej rasy jest potężna budowa, która w połączeniu z białą maścią czyni te krowy łatwo rozpoznawalnymi.

Na wyobraźnię oddziałuje fakt, że średni byk tej rasy osiąga wysokość 1,80 metra. Oczywiście mamy duże szanse spotkać znacznie większe osobniki - wół Florino trafił do Księgi rekordów Guinnessa osiągając wysokość 2,05 metra!

Wołowina z bydła chianina ma lekko słony, pikantny posmak, jest krucha i soczysta. Charakterystyczna dla tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu, która jest związana ze szczególnym metabolizmem krów tej rasy, który wpływa na wolniejsze gromadzenie się tłuszczu. Poza tą cenną właściwością toskańska wołowina wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych, takich jak białko, cynk i żelazo.

Z toskańskich krów powstaje ceniony na całym świecie befsztyk po florencku - bistecca fiorentina.