Czy wiesz, że...

Mięso wołowe jest idealnym komponentem diety kobiet ciężarnych zapewniającym prawidłowe, najłatwiejsze przyswajanie m.in. żelaza.

Każda kobieta będąc w ciąży stara się zapewnić najlepszy rozwój swojemu nienarodzonemu dziecku. Wybiera najbardziej wartościowe produkty, zastanawia się z jakich składników diety zrezygnować, a których jeść więcej.

Dieta matki jest jednym z fundamentów w kształtowaniu przyszłego zdrowia malucha. Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania niedoborów. Jednym z bardzo ważnych składników mineralnych jest żelazo, które odpowiedzialne jest za rozwój mózgu u dziecka oraz za wytwarzanie hemoglobiny wpływającej na funkcjonowanie układu odpornościowego. Mięso wołowe jest idealnym komponentem diety zapewniającym prawidłowe, najłatwiejsze przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest również odpowiedzialne za budowę masy mięśniowej łożyska. Wołowina jest dodatkowo niezastąpionym źródłem wysokiej jakości białka, cynku, witamin z grupy B, a w szczególności B12 oraz metioniny odpowiadającej za zapobieganie wrodzonym wadom układu nerwowego.

W okresie ciąży w trosce o zdrowie nienarodzonego dziecka należy zdecydowanie zrezygnować ze spożywania mięsa w surowej postaci. Na tatara, carpaccio czy krwiste steki przyjdzie jeszcze czas! :) Wołowina poddana obróbce termicznej stanie się natomiast cennym źródłem wyżej wymienionych składników, a w kuchennych inspiracjach pomogą nasze wspaniałe przepisy na dania z wołowiny QMP!

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego