Czy wiesz, że...

Wołowina jest idealnym komponentem diety redukcyjnej.

Mięso wołowe jest idealnym źródłem pełnowartościowego białka, co przekłada się na korzystne zastosowanie tego gatunku mięsa w przypadku chęci zredukowania tkanki tłuszczowej. Ma to między innymi związek z termogennymi właściwościami protein. Wyniki prowadzonych badań pokazują, że białko powoduje nawet dwu-trzy razy większy wzrost temperatury ciała w porównaniu ze spożywanymi węglowodanami. Ponadto białko ze względu na stosunkowo niską liczbę kalorii, przy równoległym wywoływaniu uczucia sytości, działa hamująco na apetyt.

Jeśli wprowadzimy do naszej diety produkty charakteryzujące się wysoką zawartością białka możemy przyspieszyć spalanie tłuszczu, bez obawy, że będziemy odczuwać głód. Mięso wołowe jest w tym przypadku bardzo dobrym wyborem. Dodatkowo dostarcza sporą dawkę aminokwasów egzogennych, takich jak leucyna, stanowiących cenny budulec masy mięśniowej. We wcześniejszych artykułach wspominaliśmy również o zawartym w wołowinie CLA (sprzężony kwas linolowy), znany ze swych właściwości wspomagających spalanie nadmiernej i zbędnej tkanki tłuszczowej.

Wszystkie te czynniki tylko potwierdzają ważność umieszczenia w diecie redukcyjnej posiłków przygotowanych na bazie mięsa wołowego. Grunt, aby sięgać po wołowinę najlepszej jakości. Wołowina QMP pozyskiwana jest z wyselekcjonowanego bydła, hodowanego z nastawieniem na produkcję mięsa kulinarnego. Jej niebywała kruchość, miękkość, soczystość i łatwość w przyrządzaniu stanowi idealne źródło kulinarnych inspiracji.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.