Czy wiesz, że...

Jaka jest historia gulaszu węgierskiego?

Gulasz węgierski kojarzy się nam z dość gęstą potrawą jednogarnkową z mięsa, warzyw i obowiązkowo papryki. To narodowe danie Węgrów zostało wymyślone przez pasterzy, którzy przy ognisku w żelaznym kociołku przygotowywali sobie ciepły, energetyczny i aromatyczny posiłek. Taki gulasz jest zdaniem Węgrów najlepszy. Stanowi on przykład codziennej strawy ciężko pracujących ludzi, która po stuleciach zyskała renomę jako danie narodowe i rozpoznawalne na całym świecie. Ta prosta potrawa, której przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele wysiłku, to wspaniałe danie eksportowe. Historia jego popularności wiążę się także z historią narodu węgierskiego. Władcy z dynastii Habsburgów: Maria Teresa i Józef II chcieli go zgermanizować. Przeciwstawiając się ich działaniom, naród pielęgnował swoją tradycję, także kulinarną. Tak o to gulasz, wcześniej jedzony wprost z kociołka drewnianymi łyżkami, trafił na pańskie stoły jako symbol węgierskiej wolności i tożsamości.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego