Dobra wołowina QMP idealna na świąteczny stół

Okres świąteczny to czas, który pragniemy spędzić z najbliższymi - wspólnie zasiąść przy stole zastawionym wyśmienitym jedzeniem - potrawami tradycyjnymi, smacznymi, ale przede wszystkim wysokiej jakości. Aby spełnić kulinarne oczekiwania wszystkich domowników, do przygotowania świątecznych dań wystarczy użyć certyfikowanych produktów – takich jak zawsze dobra wołowina QMP.

Święta z wołowiną QMP!
W święta pragniemy zaskoczyć przyjaciół oraz rodzinę posiłkami nie tylko smacznymi, ale także zdrowymi. Czas ten, choć kojarzy nam się z dość ciężką i wysokokaloryczną kuchnią, wcale nie musi tak wyglądać. Wystarczy trochę inwencji i kulinarnej otwartości, by z kilku sprawdzonych produktów stworzyć coś pysznego oraz lekkiego. Dla przykładu – przygotowując pieczeń wołową QMP, wystarczy zrezygnować z serwowania sosu, a przygotowane mięso pokroić w cienkie plastry, dodać do ulubionej mieszanki salat i własnoręcznie przygotowanego dressingu z dodatkiem cytryny, oliwy i miodu - pozbawionego niezdrowych półproduktów. Należy jednak pamiętać, że serwowane mięso powinno być z pewnego źródła - tak jak wołowina QMP, która posiada certyfikat jakości gwarantujący świeżość, soczystość, kruchość oraz zaufanych dostawców. To wszystko daje nam pewność, iż potrawy przygotowane z wołowiny ze znakiem Quality Meat Program będą wyśmienicie smakowały nawet z użyciem minimalnej ilości dodatków.

Jak wybrać wołowinę na świąteczny stół?
Dobra i świeża wołowina powinna mieć intensywny jasno czerwony kolor – to jedna z najpopularniejszych opinii dotyczących mięsa wołowego. Jednak należy pamiętać, że intensywność barwy zależy od wielu czynników. Zazwyczaj intensywny, ciemny kolor wołowiny może wiązać się z „podeszłym” wiekiem zwierzęcia w momencie uboju, jednak nie w przypadku wołowiny QMP! Certyfikat QMP daje gwarancję, że wołowina pochodzi z buhajków w wieku od 12 do 16 miesięcy lub jałówek w wieku do 24 miesięcy – kupując je nie należy się więc martwić, że trafimy na stare, twarde mięso. W przypadku wołowiny QMP, intensywność koloru zależy tylko i wyłącznie od części tuszy z jakiej pochodzi kupowany element. Wystarczy wziąć za przykład zrazową, która jest intensywnie czerwona i zestawić ją z ligawą, która ma jaśniejszą barwę. Świeże mięso powinno być plastyczne! Przy lekkim naciśnięciu, mięso powinno powoli a nie natychmiast wrócić do poprzedniego kształtu. Należy również pamiętać, że wołowina ma charakterystyczny, lekko metaliczny zapach. Jeśli nie pachnie niczym lub pachnie zbyt intensywnie - nie bierzmy tego kawałka. Jeśli jest to wołowina ze znakiem QMP - kupujmy w ciemno! Każdy etap jej produkcji jest ściśle kontrolowany. Ktoś sprawdził ją już za nas! Podstawą wysokiej jakości mięsa, oprócz uwarunkowań rasowych i genetycznych, jest dobrostan zwierząt – zwierzę pozbawione stresu zawsze będzie źródłem lepszej jakości mięsa, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym - niż te, które chociażby podczas transportu traktowane jest niehumanitarnie. Jednakże i w kwestii sposobu transportu certyfikat QMP określa bardzo restrykcyjne normy, które do minimum redukują sytuacje stresowe dla bydła. Istotnym elementem, ważnym dla wysokiej jakości mięsa jest również fakt, że certyfikat zapewnia zwierzętom wolny wybieg i przebywanie w grupie, co podnosi komfort tych zwierząt stadnych. Bydło, które chowane jest z dostępem do świata zewnętrznego, poza oborą, daje zdecydowanie lepsze mięso – wiedzieli o tym już nasi dziadkowie, którzy wypasali bydło na łąkach pełnych rozmaitych traw i ziół. Obecnie system QMP bazuje na tej fundamentalnej dla chowu zwierząt wiedzy i czerpie z niej to, co najlepsze - nawiązując do starych tradycji, dostosowuje je do obecnych czasów. Aby kupić dobrą, świeżą i soczystą wołowinę, niepotrzebna jest wcale szeroka wiedza na temat mięsa, wystarczy zaufać certyfikatom krajowego systemu jakości wołowiny - Dobra Wołowina QMP. Restrykcyjne normy, podlegające kontroli na każdym etapie produkcji niwelują wszelkie odstępstwa i są gwarancją jakości wołowiny, jej świeżości, kruchości i soczystości, pozwalają także na śledzenie każdego odcinka drogi, jakie mięso przebyło „od zagrody do widelca”.

W te święta gotuj z pomysłem
Istnieje powszechny pogląd, iż przygotowanie wołowiny nie należy do łatwych ani przyjemnych zadań. Nic bardziej mylnego!  Jest wiele przepisów dzięki którym możemy do naszego świątecznego, ale i codziennego menu zastosować mięso wołowe z certyfikatem QMP. W okresie świątecznym, gdy posiadamy więcej wolnego czasu warto jest poeksperymentować w kuchni i odkryć nowe smaki, by w Nowy Rok wejść z nowymi doświadczeniami kulinarnymi z wołowiną QMP!