Jakie smaki komponują się z wołowiną, jakie przyprawy, warzywa i dodatki powinniśmy łączyć z wołowiną, aby uzyskać najlepszy efekt? Opowie o tym nasz ekspert.

Wołowina to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięs wykorzystywany w kuchniach całego świata. Jest wiele potraw z mięsa wołowego, które tworzą tak wyśmienite połączenia smakowe, że stały się znane i cenione na całym świecie.

Z jakimi dodatkami najczęściej jada się wołowinę? Najbardziej popularni ziołowi towarzysze mięsa wołowego to rozmaryn, tymianek, pietruszka, estragon, kolendra, szałwia, mięta i kolendra. Dodatki takie jak czosnek, imbir, chili, cytryna, cebula, ziemniaki, pomidory, orzechy, marchewka, limonka, cukinia, seler, chrzan, grzyby, pomarańcze, gruszki a nawet truskawki doskonale sprawdzają się w połączeniu z różnymi elementami mięsa wołowego tworząc niepowtarzalne kompozycje kulinarne.

Jak już zabierzemy się za gotowanie z wołowiną, koniecznie uzupełnijmy naszą półkę z przyprawami o anyż, kmin rzymski, laski cynamonu i goździki.