Jakość mięsa w dużym stopniu zależy od zawartości tłuszczu.

To właśnie z tłuszczem jest związana charakterystyczna dla wołowiny marmurkowatość. Co to znaczy, że wołowina jest marmurkowana? Jakie znaczenie ma dla jakości mięsa? Opowie o tym nasz ekspert kulinarny.

W wołowinie należy rozróżnić dwa rodzaje tłuszczu: tłuszcz podskórny, który leży na wierzchu tkanki mięśniowej i tłuszcz zgromadzony w tkance łącznej, która okrywa pojedyncze wiązki włókien mięśniowych. Ten drugi rodzaj tłuszczu  widoczny jest w postaci cieniutkich żyłek przerastających mięso i to właśnie on określany jest jako „marmurkowanie” lub „marmurkowatość”.

Marmurkowanie  jest pierwszą ,najbardziej widoczną oznaką świadczącą o najwyższej jakości mięsa. Im mięso jest bardziej poprzetykane białymi żyłkami, tym jest smaczniejsze i pozostaje bardziej soczyste po pieczeniu, gotowaniu lub grillowaniu. Delikatne marmurkowanie jest najlepszą gwarancją delikatności i soczystości mięsa, ponieważ wytapiający się pod wpływem ciepła tłuszcz chroni mięso przed wysuszeniem. Warto pamiętać, że tłuszcz to gwarant nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych mięsa. Wołowina jest bogatym źródłem wartościowych  kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 3,  które są niezbędne dla naszego organizmu i które musimy przyswajać z pożywienia, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować.