Kanapka z antrykotem i smażonym jajkiem

  • Średnio trudne
  • Antrykot
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki: 

• Antrykot QMP - 400 g
• Chleb wiejski
• Rzodkiewka - 6 szt.
• Ogórek - 1 szt.
• Czerwona cebula - 1 szt.
• Pomidor - 1 szt.
• Mix sałat - 80 g
• Musztarda Pommery - 2 łyżki
• Cytryna - 1 szt.
• Oliwa - 100 ml
• Czosnek pieczony - 1 główka
• Sól
• Pieprz czarny, grubomielony

Sposób przygotowania: 

Antrykot smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub grillujemy na żądany stopień wysmażenia. Warzywa kroimy - rzodkiewki i ogórek w cienkie plasterki, cebulę w krążki lub piórka, a pomidora (tylko części miąższu) - w paseczki. Warzywa mieszamy z sałatą i sosem winegret sporządzonym z musztardy, soku cytrynowego i oliwy - doprawiamy do smaku. Kromki chleba lub ulubionej bułki grillujemy i smarujemy pieczonym czosnkiem, antrykot kroimy ostrym nożem w cienkie plasterki, podajemy na sałatce, a na wierzch kładziemy jajko sadzone.