Kanapka z konfitowanymi żeberkami wołowymi i sosem BBQ w stylu orientalnym

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Duszenie

Składniki: 

Składniki na 4 porcje:
• Żebro wołowe QMP - 500 g
• Tłuszcz wołowy - 1 l
• Czosnek - 0,5 główki
• Cebula czerwona - 1 szt.
• Boczek - 8 plastrów
• Marynowane papryki jalapeno - 2 szt.
• Papryka czerwona - 1 szt.
• Sałata - 100 g
• Rozmaryn - 6-8 gałązek
• Chleb wg uznania
• Sól, kruszony pieprz

Sos BBQ:
• Wywar z wędzonki - 300 ml
• Pomidory pelatti - 1 puszka
• Miód 2-3 łyżki
• Śliwka suszona - 8 szt.
• Wędzona papryka - 1 łyżka
• Goździki - 6-8 szt.
• Kmin rzymski - ¼ łyżeczki
• Ocet winny
• Trawa cytrynowa 1 szt.
• Imbir - mały kawałek
• Liście kafiru 2-3 szt.
• Gwiazdki anyżu - 2 szt.
• Suszona limonka - 1 szt.

Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, porządnie doprawić solą i pieprzem (najlepiej dzień wcześniej
i pozostawić w chłodnym miejscu). Wołowy tłuszcz rozpuścić w garnku, włożyć kawałki wołowiny oraz zmiażdżony czosnek i gałązki rozmarynu - dusić na wolnym ogniu około 3-4 godzin, aż mięso będzie miękkie (łatwo da się wbić trzonek łyżeczki). Mięso wyjąć i odsączyć z tłuszczu.

W międzyczasie do wywaru z wędzonki dodać przyprawy - wygotować i odcedzić. Następnie dodać śliwki i pomidory, całość zagotować i zmiksować - doprawić miodem i octem oraz solą i pieprzem.

Kromki ulubionego chleba zgrillować, podobnie zrobić z kawałkami mięsa (zamiast grillowania, można je obsmażyć posmarowane sosem BBQ, tak aby skórka się skarmelizowała). Układać cienkie plastry wołowiny QMP na chlebie, dodać sałatę, krążki cebuli, chrupiący boczek i papryczki jalapeno oraz dodatkowy sos z boku, w formie dodatku.