”Kiełbaski” z wołowiny z sałatką tabbouleh

  • Łatwe
  • Mostek
  • Łata
  • 45-60 minut
  • Smażenie

Składniki: 

• Łata wołowa QMP lub mostek QMP - 600 g
• Rodzynki - 50 g
• Orzechy włoskie - 50 g
• Pomarańcza - 1 szt.
• Limonka - 1 szt.
• Cytryna - 1 szt.
• Czerwona cebula - 1 szt.
• Oliwa - 60 ml
• Czosnek - 4 ząbki
• Jogurt „grecki” - 300 ml
• Natka pietruszki - 2 duże pęczki
• Świeża kolendra - ¼ pęczka
• Pomidory koktajlowe - 200 g
• Mix arabski Masala - 1 łyżeczka
• Kardamon mielony - ¼ łyżeczki
• Sól

Sposób przygotowania: 

Mięso zmielić, doprawić kardamonem, solą, mixem Masala i posiekaną kolendrą, a następnie dodać skórkę limonki i pomarańcza oraz namoczone rodzynki i uprażone, posiekane orzechy. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, następnie uformować wałeczki w kształcie kiełbasek i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować sałatkę tabbouleh - posiekać natkę, dodać pokrojoną
w drobniutką kostkę czerwoną cebulę, pokrojone pomidory, doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz oliwą.

Jogurt doprawić sokiem cytrynowym, czosnkiem i odrobiną soli. Mięso usmażyć lub grillować i podawać z tabbouleh i sosem jogurtowym.