Magia wspólnych posiłków

Rodzinne obiady to nasza polska tradycja. Od zawsze był to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina spotykała się w jednym miejscu i cieszyła się swoim towarzystwem. Niestety, obecny styl życia sprawił, że posiłki spożywane są w pośpiechu i bez zwracania uwagi na to co, i jak się zjada. Skoro jednak jeść musimy wszyscy. Czemu więc nie robić tego razem? Wspólne posiłki przez wieki czyniły nas szczęśliwymi dlatego warto poświęcić im nieco więcej uwagi.

Francuzi, Włosi, Grecy, Hiszpanie są znani ze swojej pasji jedzenia wspólnych, rodzinnych i długich posiłków. I nie tylko o jedzenie tu chodzi. Ogromne znaczenie ma dla nich wymiar społeczny. Liczy się czas spędzony z rodziną, zabawa, rozmowa i śmiech. Potrawy które spożywają nie muszą być wcale wyszukane i skomplikowane, ale produkty z których korzystają są zawsze świeże i wysokiej jakości. Uznają zasadę, że to właśnie radość z życia oraz naturalność produktów są gwarantem zdrowia. A jak to wygląda w Polsce, badania mówią że zaledwie 4 na 10 rodzin zasiada razem do stołu każdego dnia. Zazwyczaj poświęcają sobie oraz konsumpcji niewiele więcej niż 30 minut. I chociaż 94 proc. ankietowanych Polaków przyznaje, że wspólne celebrowanie posiłków jest ważnym aspektem w życiu rodziny, to niewiele osób decyduje się na nie każdego dnia. (źródło: badania marki MOSSO, 2014 r.)


Wspólny obiad na zdrowie!
Jednym z kluczowych elementów mądrego odżywiania się jest celebrowanie posiłków. W ten sposób odczuwamy większą przyjemność z jedzenia, jemy bez pośpiechu, dokładniej przeżuwamy każdy kęs, nie przejadamy się. Podstawę prawidłowej diety stanowi także regularność posiłków, co jest niezwykle ważne w walce z nadwagą i otyłością. Gotując dla większej ilości osób nasz jadłospis jest bardziej przemyślany i większą uwagę przykładamy do jakości przyrządzanych posiłków. Udowodniono również, że spożywanie wspólnych posiłków w gronie najbliższych powoduje, że nie tylko jesteśmy bardziej radośni i mniej sfrustrowani ale przede wszystkim bardziej wartościowi. (źródło: wyniki badań Alicante Medical Centre w Hiszpanii)


Wołowina QMP idealna na wspólny obiad
Wołowina to mięso o niezliczonych możliwościach kulinarnych. Dania z wołowiny charakteryzują się tym, że mają zdecydowany, unikalny smak.  Dzięki tym zaletom są idealnym pomysłem, nie tylko na syty, ale również wykwintny obiad, który z całą pewnością przyniesie Tobie i Twoim najbliższym wiele satysfakcji oraz niepowtarzalne doznania smakowe. Ponadto nie jest prawdą, że wołowina jest mięsem trudnym i czasochłonnym w przygotowaniu. W rzeczywistości o kulinarnym sukcesie decyduje jakość użytych produktów.

Wołowina QMP doskonały wybór
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na bezpieczeństwo wybieranych przez nich produktów. Sięgając po wołowinę produkowaną w ramach programu certyfikacji QMP mają gwarancję, że dzięki ścisłej kontroli producentów, wysokim standardom hodowli i uboju, mięso które trafi na stół będzie pozbawione jakichkolwiek dodatków. Nie znajdziemy w nim konserwantów ani sztucznych barwników, a dzięki przejrzystym zasadom certyfikacji możemy mieć pewność, że wołowina QMP jest zawsze bezpieczna. Dzięki bogatej ofercie wołowiny dostępnej w systemie jakości QMP, w zależności od wyboru konkretnego elementu tuszy możemy przyrządzić ją na niezliczoną ilość sposobów.

Kulinarne inspiracje na obiad z bliskimi

Wracając do tradycji wspólnego biesiadowania, skąd brać pomysły na zaskakiwanie naszych najbliższych coraz to nowymi potrawami? Na stronie internetowej www.kochamwolowine.pl oraz na profilu na Facebook.com/DobraWolowina znajdują się informacje, porady i przepisy dzięki, którym szybko, tanio oraz w prosty sposób przygotujecie obiad dla większej liczby osób. Wystarczy tylko chcieć i znaleźć chwilę czasu. W końcu przez żołądek do serca. Nie rezygnujmy więc z tak prostej, a znaczącej tradycji.