Orientalne pierożki „Dim sum” z wołowiną, kawior (galaretka) grzybowa

  • Średnio trudne
  • Łopatka
  • 90-120 minut
  • Duszenie

Składniki: 

• Łopatka QMP – 300 g
• Imbir świeży - 30 g
• Trawa cytrynowa - ½ szt.
• Chili świeża - 1/4 sztuki
• Sos ostrygowy gęsty
• Świeży imbir - 100 g (umyty)
• Mąka do pierożków Dim sum
• Sos sojowy grzybowy

Kawior sojowo-grzybowy:
• 50 ml sosu sojowo grzybowego
• Żelatyna 5 g

Sposób przygotowania: 

Mięso QMP zmielić i poddusić. Następnie imbir, trawę cytrynową i paprykę pokroić jak najdrobniej, a później dodatkowo zmiażdżyć w moździerzu, dodać łyżkę stołową gęstego sosu ostrygowego – całość wymieszać z ostudzonym mięsem.

Ciasto do Dim sum wyrobić z wodą według instrukcji - wałkować cienkie placki, wyciąć okrągły kształt i sklejać pierożki z nadzieniem mięsnym. Pierożki gotujemy na parze, można podać z sałatką z ogórka, liśćmi kolendry i kawiorem z sosu sojowo-grzybowego - można też przygotować galaretkę i pociąć ją w drobną kostkę, która roztopi się na ciepłych pierożkach)