Płatki wołowiny krótko smażone z krewetkami, pieczonym czosnkiem i chili

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • 90-120 minut
  • Smażenie

Składniki: 

  • Wołowina krzyżowa QMP - 400 g
  • Krewetki tygrysie ogony obrane - 12 szt.
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Chili - 1 szt. tajskie małe
  • Bok czoy - 2 szt.
  • Papryka - 1 szt.
  • Groszek cukrowy - 100 g
  • Kiełki fasolki mung - 60 g
  • Kolendra
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Sposób przygotowania: 

Mięso pokroić w płatki, a warzywa rozdrobnić: groszek przekroić na pół pod skosem, bok choy na 4 kawałki wzdłuż, paprykę w trójkąciki. Ząbki czosnku upiąć zawinięte w folię aluminiową razem z solą - około 20 min w temp. 180°C. Wołowinę QMP usmażyć na bardzo nagrzanym tłuszczu, następnie zlać tłuszcz, dorzucić warzywa i krewetki, upieczony czosnek i chili i doprawić sosem sojowym, rybnym, na koniec dodać kawałki szczypioru długości ok. 2 cm.