007 zgłoś się, czyli rumsztyk z Martini

  • Łatwe
  • Rozbratel
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki 

Rumsztyk z Martini dla 4 osób

600 g rozbratla lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
400 g ziemniaków
200 g kopru włoskiego
50 g kaparów
10 g natki pietruszki
tymianek, trybula
skórka z ½ cytryny
80 g masła
200 ml śmietany
20 g oliwy z oliwek
40 ml Martini
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę  kroimy na 2-3 cm kawałki, obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut do lodówki.  Miękkie masło mieszamy delikatnie z Martini, dodajemy pokrojone kapary, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, następnie chłodzimy w lodówce. Koper włoski kroimy w plastry i smażymy na maśle z dodatkiem skórki cytryny. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, mieszamy z gałką, solą i pieprzem. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. Rumsztyki smażymy po 3-5 minut z każdej strony, a następnie kładziemy na nich kawałki schłodzonego masła. Całość dekorujemy świeżą trybulą i tymiankiem.