Beef Garam Masala z pomidorami i szpinakiem

  • Łatwe
  • Udziec
  • 60-90 minut
  • Smażenie
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 800 g udźca  (z dobrej wołowiny QMP)
  • 6 średnich pomidorów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka masali (gorczyca, nasiona kolendry, cynamon, pieprz, goździki, nasiona kozieradki,     nasiona kopru włoskiego, kmin rzymski, czerwone papryczki chili), sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania 

Wszystkie składniki na masalę dokładnie mielimy. Rozgrzewamy w rondlu olej, dodajemy masalę i smażymy ją przez chwilę. Dodajemy umyty, osuszony i pokrojony na 3 cm kawałki udziec. Dobrze mieszamy, aby masala dokładnie pokryła kawałki mięsa. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Chwilę razem przesmażamy. Podlewamy wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy oczyszczone i opłukane liście szpinaku, chwilę dusimy, doprawiamy czosnkiem i solą. Gdy mięso będzie bardzo miękkie dodajemy szpinak do mięsa. Delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Podajemy z ryżem basmati lub pieczywem – najlepiej indyjskimi chlebkami chapati.

Danie inspirowane kuchnia indyjską.