Beefburger Wuja Sama

  • Łatwe
  • Mostek
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki 

  • 500 g mostka lub rozbratla (z dobrej wołowiny QMP)
  • 4 bułki grahamki z ziarnami
  • 120 g boczniaków
  • 120 g papryki
  • 80 g pomidorów
  • 40 g sałaty
  • 60 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g słodkiego sosu chili
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 70 ml sklarowanego masła (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Sos aioli:

  • 1 żółtko
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 g czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę mielimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz, opcjonalnie 70 ml sklarowanego masła. Całość dobrze mieszamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 4 godziny. Zamrożoną wołowinę kroimy na 3-4 cm kawałki. Gillujemy lub smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony na półkrwisto. Boczniaki marynujemy w oliwie i sosie chilli, chwilę grillujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku z oliwą i czosnkiem.

Sos: Żółtko ucieramy z czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Bułki przekładamy wołowiną, boczniakami, papryką, cebulą, pomidorami, sałatą oraz sosem aioli.