Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

  • Łatwe
  • Udziec
  • 90-120 minut
  • Smażenie

Składniki 

  • 600 g udźca lub zrazowej (z dobrej wołowiny QMP)
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g cebuli cukrowej
  • 100 g marchwi
  • 100 g borowików
  • 30 g masło
  • Suszone czarne oliwki
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 50 ml oleju
  • Natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, liście selera naciowego
  • Tymianek, liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania 

Wołowinę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę cukrową, marchew, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy czerwone wino, odparowujemy i podlewamy wywarem drobiowym. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Pod koniec podsmażamy na maśle borowiki i dodajemy do wołowiny, chwilę dusimy razem. Ziemniaki obieramy i gotujemy, przecieramy przez sito, mieszamy z masłem i doprawiamy solą i pieprzem.