Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku




- Łatwe
- Udziec
- 90-120 minut
- Smażenie
Składniki
- 600 g udźca lub zrazowej (z dobrej wołowiny QMP)
- 400 g ziemniaków
- 100 g cebuli cukrowej
- 100 g marchwi
- 100 g borowików
- 30 g masło
- Suszone czarne oliwki
- 200 ml wywaru drobiowego
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 50 ml oleju
- Natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, liście selera naciowego
- Tymianek, liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę cukrową, marchew, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy czerwone wino, odparowujemy i podlewamy wywarem drobiowym. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Pod koniec podsmażamy na maśle borowiki i dodajemy do wołowiny, chwilę dusimy razem. Ziemniaki obieramy i gotujemy, przecieramy przez sito, mieszamy z masłem i doprawiamy solą i pieprzem.