Bryzol z pieczonymi porami i grzybami duszonymi w winie

  • Łatwe
  • Polędwica
  • 45-60 minut
  • Smażenie

Składniki 

  • 600 g polędwicy lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
  • 200 g pora
  • 200 g ziemniaków
  • 160 g świeżych grzybów: kurek, borowików, rydzów (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 5 g czosnku
  • Natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
  • 40 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 40 g oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Pory oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie obsmażamy na maśle z czosnkiem, tymiankiem, podlewamy białym winem, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp 160oC. Bryzole smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, na koniec dodajemy zimne masło i posiekaną natkę pietruszki.

W międzyczasie oczyszczamy grzyby, kroimy na kawałki, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy białym winem. Upieczone pory, zawijamy w bryzole i posypujemy świeżym szczypiorem. Ziemniaki gotujemy,mieszamy z masłem i natką pietruszki.