Bryzol z pomidorkami koktajlowymi i młodymi warzywami z estragonem

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 30-45 minut
  • Gotowanie
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 500 g krzyżowej, skrzydła lub rozbratla z dobrej wołowiny QMP
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia

Młode warzywa z estragonem:

  • 4 młode marchewki
  • 4 młode pietruszki
  • 2 młode pory
  • 50g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • ¼ pęczka świeżego estragonu

Sposób przygotowania 

Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pory kroimy w krążki i płuczemy. Warzywa gotujemy na pół chrupko i odstawiamy na później. Mięso myjemy i osuszamy, a następnie siekamy ostrym nożem w drobną kostkę lub mielimy. Mieszamy z oliwą, posiekaną cebulą i połową natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety i smażymy na oleju po 4 minuty z każdej strony. W tym samym czasie na innej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Smażymy je przez 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym estragonem. Po 4 minutach przewracamy kotlety na drugą stronę i smażymy dalej. Po 3 minutach na patelnię dodajemy posiekany czosnek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pozostałą pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Bryzol podajemy udekorowany estragonem i warzywami.