Bułeczki z wołowiną i meksykańskim Mole

  • Trudne
  • Łata
  • 60-90 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Łata wołowa QMP (ugotowana) - 200 g
  • Mole (100 g)
  • Bułka tarta (drobna –przesiana) - 50 g
  • Wywar wołowy intensywny - 300 ml
  • Ciasto francuskie - 250 g
  • Jajko - 1 szt.

Sposób przygotowania 

Ugotowaną łatę podzielić na poszczególne włókna – dodać pastę Mole i wywar wołowy – zagotować i zagęścić bułka tartą, a następnie wystudzić. Ciasto rozwałkować i pociąć w długie paski o szerokości 5 cm, masę mięsną położyć na brzegu ciasta i zawinąć w podłużny wałek. Uformowany wałek pociąć następnie w 5 cm odcinki. Dwoma palcami nacisnąć przy brzegach, tak by trochę farszu pojawiło się na końcach. Na koniec posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 18 minut.