Bulion PHO

  • Łatwe
  • Łata
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

Bulion:

  • 700 g łaty lub szpondra (z dobrej wołowiny QMP)
  • 2 litry wody
  • 1 duża cebula
  • 5 cm świeżego obranego imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • ½ laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 ziarna kardamonu
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sos sojowy
  • sos hoisin (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 150 g ugotowanej łaty pociętej w paski
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • ½ pęczka dymki
  • ½ pęczka kolendry
  • ¼ pęczka bazylii
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 50 g kiełków fasoli (opcjonalnie)
     

Sposób przygotowania 

Mięso gotujemy przez 5 minut, odcedzamy. Zalewany 2 litrami świeżej wody, dodajemy opaloną cebulę, imbir, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 3,5 godziny. Odcedzamy, mięso kroimy w paski. Bulion doprawiamy cukrem, sosem sojowym, sosem hoisin do smaku (bulion musi być lekko słony ponieważ dodatki nie są doprawiane).  Do miseczki nakładamy porcję makaronu ryżowego, ugotowane mięso, posiekaną kolendrę, bazylię, dymkę, papryczkę chili. Całość zalewamy gorącym bulionem. Podajemy z ćwiartką limonki i kiełkami fasoli.

Kraj pochodzenia: Wietnam