Burger z chipsami z szynki parmeńskiej, rukolą i majonezem z papryki

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 45-60 minut
  • Smażenie
  • Grillowanie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 500 g łopatki (z dobrej wołowiny QMP)
  • 4 bułki
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • 2 czerwone papryki
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania 

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość krótko mieszamy i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Obok hamburgerów smażymy plastry szynki parmeńskiej na chrupiąco, jak chipsy. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy całe papryki i czosnek. Skóra powinna być mocno przypieczona. Papryki po wyjęciu z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki, oczyszczamy z nasion i ucieramy na gładką masę z majonezem i wyłuskanymi z łupinek pieczonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku. Bułki przekrawamy, opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Wewnętrzne strony bułki smarujemy majonezem z papryką i czosnkiem. Na dolną część bułki kładziemy kotlet, następnie chipsy z szynki i rukolę. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.

Danie inspirowane kuchnią amerykańską.