Carpaccio wołowe z rukolą, suszonymi pomidorami i serem pecorino

  • Łatwe
  • Ligawa
  • powyżej 120 minut

Składniki 

Ligawa wołowa  QMP  400g
Rukola    100g
Suszone pomidory  80g
Musztarda sarepska  3 łyżki
Pieprz kruszony – młotkowany 1 łyżeczka
Ser pecorino   60g
Oliwa z oliwek   60ml

Sposób przygotowania 

Mięso pokroić w podłużne kawałki o bokach 4 – 5 cm.

Następnie natrzeć mięso musztardą i posypać pieprzem.

Mięso zawinąć dokładnie w plastikową folię spożywczą i rolować do momentu uzyskania kształtu  walca.

Tak przygotowane mięso wożyć do zamrażarki na minimum 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić na bardzo cienkie plastry na elektrycznej maszynie do krojenia.

Plasterki mięsa ułożyć na talerzu obok siebie.

Pomidory suszone pokroić w drobne kawałki. Ser zetrzeć na cienkie plasterki.

Na rozłożone mięso położyć listki rukoli, płatki sera oraz suszone pomidory. Całość skropić oliwą z oliwek

Smacznego!

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego