Cheeseburger z lazurem i bursztynem oraz grillowanymi boczniakami

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 15-30 minut
  • Smażenie
  • Grillowanie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 600 g łopatki  (z dobrej wołowiny QMP)
  • 4 bułki
  • 4 kapelusze boczniaka
  • 80 g sera lazur
  • 80 g sera bursztyn
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania 

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrajamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Danie inspirowane kuchnią amerykańską.