Chili con carne - mielona wołowina w stylu meksykańskim z czerwoną fasolą

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 45-60 minut
  • Duszenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka QMP (mielona) - 600 g
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Kolendra mielona - 1 płaska łyżeczka do herbaty
  • Kmin rzymski mielony - 1 płaska łyżeczka do herbaty
  • Kolendra świeża - 1 mała doniczka
  • Esencjonalny bulion wołowy - 300 ml
  • Pikantna zielona papryka - 1 szt. średniej wielości
  • Czerwona gotowana fasola - 150 g
  • Pomidory „pelati” - 1 mała puszka ok. 400 g
  • Sól

Sposób przygotowania 

Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażać partiami mięso. Wymieszać z cebulą dodać, pociętą w drobną kosteczkę pikantną paprykę i mielone przyprawy, całość podlać bulionem i dusić po odparowaniu bulionu. Następnie dodać dokładnie rozgniecione pomidory z sokiem, dusić i doprawić solą do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, chwilę poddusić  i dodać posiekaną świeżą kolendrę.