Ciepłe Carpaccio z sosem musztardowym

  • Łatwe
  • 15-30 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Górna zrazowa  QMP 400g
Pieprz młotkowany 1 łyżka

Sos:
Musztarda Dijon 2 łyżki
Jogurt    100ml
Majonez  2 łyżki
Sos Worcester  20ml

Pomidorki  koktajlowe 8szt
Mix sałat  120g
Oliwa z oliwek  40ml
Ocet balsamiczny 25ml

Sposób przygotowania 

Część zrazową pokroić wzdłóż włókien, na prostokątne kawałki o wymiarach 2 x 4 cm. Każdy kawałek oprószyć młotkowanym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię dodać trochę oleju roślinnego i obsmażyć z każdej strony po kilka minut, na delikatnie brązowy kolor.

Następnie kawałki mięsa ułożyć na ruszcie i włożyć na 5 minut do rozgrzanego pieca do 160°C. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Następnie ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien.

Do przygotowania sosu użyć jogurtu, musztardę, sos worcester i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na ciepły talerz ułożyć plasterki wołowiny, polać sosem a na środku ułożyć mieszane sałaty oraz pomidorki koktajlowe. Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego