Duszona wołowina QMP w warzywach korzennych

  • Łatwe
  • Mostek
  • powyżej 120 minut
  • Duszenie

Składniki 

Mostek wołowy QMP 600g
Marchew  180g
Pietruszka  90g
Seler   90g
Cebula   2szt
Ziele angielskie  6szt
Liść laurowy  3szt
Pieprz Cayenne  1 łyżeczka
Wino czerwone  0,4l
Masło   40g
Mąka pszenna  3 łyżki
Wywar warzywny 1,4l
Natka pietruszki

Sposób przygotowania 

Warzywa korzenne oczyścić i obrać. Pokroić na mniejsze części.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na złocisty kolor na patelni z małą ilością oleju roślinnego .

Mięso pokroić w małą kostkę, opruszyć mąką i obsmażyć na złocisty kolor.

Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, cebulę, warzywa, zielę, liść laurowy i pieprz Cayenne. Zalać czerwonym winem oraz wywarem, doprawić solą i pieprzem. Piec w tem 160°C około 1 – 1,2 godz.

Na rozgrzaną patelnię wsypać mąkę i podsmażyć na lekko brązowy kolor. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.

Po upieczeniu mięsa, odcedzić pozostały wywar, dodać uprzednio zrobioną zasmażkę i  dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem do mięsa i piec jeszcze ok. 5 minut.

Jak mięso będzie zupełnie miękkie nałożyć do głębokiego talerza.

Smacznego!

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego