Duszona wołowina w sosie z zielonego pieprzu z purée ziemniaczanym

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 45-60 minut
  • Duszenie

Składniki 

  • Krzyżowa QMP  500g
  • Zielony pieprz   1 łyżka
  • Cebula    1 szt
  • Śmietanka 36%   80ml
  • Ciemny sos sojowy  1 łyżka

 

Purée:

  • Ziemniaki   500g
  • Masło     30g
  • Śmiatanka 36%   40ml
  • Gałka muszkatołowa tarta – do smaku

Sposób przygotowania 

Wołowinę pokroić w cienkie słupki. Można delikatnie przymrozić, aby możliwe było pocięcie na cieńsze kawałki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na małej ilości oleju roślinnego podsmażyć na złoty kolor.

Następnie dodać zielony pieprz i smażyć 1 - 2 min. Dodać śmietanę. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. Doprawić solą.

Na drugiej, dobrze rozgrzanej patelni smażyć mięso, z kilkoma łyżkami oleju roślinnego, do uzyskania brązowego koloru.

W następnej kolejności dodać uprzednio zrobiony sos i dokładnie wymieszać. Gotować chwilę, a gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki i zdjąć z palnika.

Purée:

Ziemniaki oczyścić, obrać i rozdrobnić. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić i ciepłe ziemniaki przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę do purée.

Następnie dodać śmietanę i masło, dokładnie wymieszać, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

Gotowe składniki ułożyć na talerzu.

 

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego