Duszona wołowina z brokułami

  • Łatwe
  • Mostek
  • 60-90 minut
  • Duszenie

Składniki 

  • Mostek wołowy QMP 600 g
  • Brokuł   1 szt
  • Cebula   2 szt
  • Ziele angielskie  8 szt
  • Liść laurowy  3 szt
  • Mąka pszenna  3 łyżki
  • Masło   40 g
  • Wywar wołowy lub warzywny ok. 1,5 litra

 

Sposób przygotowania 

Mięso pokroić w małą kostkę, następnie kawałki mięsa opruszyć w mące. 

Na rozgrzaną patelnię dodać małą ilość oleju roślinnego i smażyć wołowinę na złocisty kolor, po czym przełożyć ją do garnka.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na złocisty kolor i dodać do wołowiny.

W następnej kolejności dodać wywar, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około 1 h – do miękkości mięsa.

Brokuły umyć i rozdrobnić na małe różyczki. Dodać do mięsa, kiedy będzie już miękkie – gotować maksymalnie 4 – 5 min.

Na małej patelni mąkę smażyć chwile na jasno brązowy kolor, dodać masło i dokładnie wymieszać.

Powstałą zasmażkę dodać do wywaru i zagotować

 

Życzymy smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego