Duszona wołowina z brokułami

- Łatwe
- Mostek
- 60-90 minut
- Duszenie
Składniki
- Mostek wołowy QMP 600 g
- Brokuł 1 szt
- Cebula 2 szt
- Ziele angielskie 8 szt
- Liść laurowy 3 szt
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Masło 40 g
- Wywar wołowy lub warzywny ok. 1,5 litra
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w małą kostkę, następnie kawałki mięsa opruszyć w mące.
Na rozgrzaną patelnię dodać małą ilość oleju roślinnego i smażyć wołowinę na złocisty kolor, po czym przełożyć ją do garnka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na złocisty kolor i dodać do wołowiny.
W następnej kolejności dodać wywar, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około 1 h – do miękkości mięsa.
Brokuły umyć i rozdrobnić na małe różyczki. Dodać do mięsa, kiedy będzie już miękkie – gotować maksymalnie 4 – 5 min.
Na małej patelni mąkę smażyć chwile na jasno brązowy kolor, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Powstałą zasmażkę dodać do wywaru i zagotować
Życzymy smacznego!
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego