Duszone żeberka z glazurowaną marchewką

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • 45-60 minut
  • Pieczenie

Składniki 

  • 1200 g żeberek (z dobrej wołowiny QMP)
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g marchwi
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g pora
  • 50 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 5 g czosnku
  • 40 g masła
  • 50 g miodu
  • 150 ml czerwonego wina
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml słodkiego sosu chili
  • 50 g oleju
  • Tymianek, rozmaryn, estragon

Sposób przygotowania 

Żeberka kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone warzywa: 50 g marchwi, seler naciowy, por, cebulę, pomidory, czosnek, zioła. Całość podlewamy winem, przekładamy do szybkowaru i gotujemy do miękkości. Miód mieszamy z sosem sojowym i słodkim sosem chili, polewamy żeberka i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut. Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą marchew obieramy, kroimy na kawałki, dusimy na maśle z odrobiną wody. Doprawiamy na koniec solą, dodajemy miód i świeży posiekany estragon.