Goleń duszona z figami w sosie pieczeniowym

  • Łatwe
  • Goleń
  • 45-60 minut
  • Duszenie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 1 kg goleni z dobrej wołowiny QMP
  • 2 l bulionu wołowego
  • Kilka łyżek mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • 10 suszonych fig

Szybki sos pieczeniowy:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 250 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy i oprószamy mąką. Przesmażamy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos pieczeniowy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z warzywami, wysypujemy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 40-45 minut. Wyjmujemy upieczone warzywa i skrzydełka z piekarnika. Blachę do pieczenia stawiamy  na dużym ogniu, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, zalewamy warzywa i skrzydełka winem, bulionem i gotujemy przez chwilę. Przecedzamy przez sitko. Tak przygotowany sos wlewamy do duszącej się goleni, dodajemy figi i dusimy przez kolejne 60-90 minut. Gdy goleń jest już miękka, całość doprawiamy solą i pieprzem.