Goleń duszona z porterem, kluski leniwe z bryndzy z ziołami

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Duszenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Goleń wołowa QMP – 1 200 g
  • Piwo porter - 500 ml
  • Bulion wołowy - 2 000 ml
  • Marchewka - 2 szt.
  • Cebula - 3 szt. średnie
  • Seler - 0,5 szt.
  • Pietruszka - 600 g
  • Bryndza - 200 g
  • Jaja - 1 szt.
  • Natka pietruszki
  • Miód - 2 łyżki
  • Limonka - 1 szt.
  • Czosnek - 6-8 ząbków
  • Pomidory pelati - 400 g
  • Rozmaryn, liść laurowy, jałowiec
  • Mąka - 150 g
  • Masło - 100 g
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania 

Goleń obsmażyć na złoto oprószając mąką, dodać podsmażone warzywa, podlać porterem, dodać zioła, liść laurowy i rozgnieciony jałowiec - dusić około 2 godziny. Podczas duszenia uzupełniać płyn do pokrycia mięsa wołowym bulionem, dodać pomidory pelati oraz sól, pieprz i dusić do miękkości. Na koniec skorygować smak, dodać otartą skórkę z limonki która nada świeżego smaku oraz odrobinę miodu do złamania smaku pomidorów oraz goryczki portera. Bryndzę połączyć z jajkiem i minimalną ilością mąki, sporządzić kluseczki takie jak leniwe i ugotować je w osolonej wodzie (doskonałe będą wcześniej przygotowane i odsmażone na złoto). Do mięsa podać upieczoną w piecu pietruszkę z masłem, zamarynowaną z czosnkiem i solą.