Goleń duszona z wędzonymi śliwkami i grzybami

  • Łatwe
  • Goleń
  • 60-90 minut
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 1 kg goleni z dobrej wołowiny QMP
  • 2 l bulionu wołowego
  • Kilka łyżek mąki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sos z wędzonych śliwek i grzybów:

  • 2 łyżki dobrych powideł śliwkowych
  • 10 g suszonych borowików
  • 10 wędzonych śliwek
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml czerwonego wina
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę, doprawiamy. Obtaczamy w mące, smażymy na oleju. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy przez 3-4 godziny (w szybkowarze około 1 godzinę). Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zalewamy winem i dodajemy: powidła, namoczone wcześniej grzyby, śliwki i tymianek. Dusimy przez 20-25 minut. Gotowy sos miksujemy na gładką masę. Po 3 godzinach gotowania goleni dodajemy do niej wcześniej przygotowany sos, mieszamy i dusimy jeszcze przez 30-40 minut. Po tym czasie zwiększamy ogień pod garnkiem, w którym dusi się mięso, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Gotowe danie podajemy z kluskami śląskimi.