Grillowane żeberka glazurowane syropem sosnowym

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Żebra wołowe QMP - 1 200 g
  • Mielony kminek - 0,5 łyżeczki
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Syrop z młodych pędów sosny - 2-3 łyżki stołowe
  • Czerwone wytrawne wino - 250 ml
  • Szalotki - 10 szt.
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa
  • Olej rzepakowy
  • Bulion wołowy - 500 ml
  • Masło - 100 g
  • Natka pietruszki
  • Kasza pęczak - 250 g
  • Suszone grzyby - 4-5 kapeluszy
  • Ocet balsamiczny - 100 ml
  • Buraczki młode - 300 g

Sposób przygotowania 

Sprawione żeberka osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju i przypraw sporządzić marynatę i odstawić mięso do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Żeberka wyjąć z marynaty obsmażyć z dwóch stron i piec pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 120°C około 120 min. Po 90 minutach dodać do pieczenia szalotki, podlać czerwone wino i bulion wołowy, oraz koncentrat pomidorowy. Gdy żeberka będą miękkie, posmarować je syropem sosnowym i zapiec pod grillem.

W międzyczasie ugotować grzyby suszone, a na około 40 minut przed końcem pieczenia żeberek, zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać kaszę - obsmażyć aż będzie szklista, a następnie podlać winem i odparować je do połowy. Podlać wywarem grzybowym wraz z grzybami do poziomu, aż kasza będzie przykryta. Gotować podlewając za każdym razem bulionem wołowym, do zakrycia kaszy. Gdy kasza będzie ugotowana - lekko twardawa, doprawić ostatecznie do smaku, dodać świeże masło i natkę.

Żeberka podawać z kaszą w stylu risotto oraz pieczonymi młodymi burakami z octem balsamicznym.