Grillowane żeberka glazurowane syropem sosnowym



- Łatwe
- Szponder (żeberka)
- powyżej 120 minut
- Pieczenie
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- Żebra wołowe QMP - 1 200 g
- Mielony kminek - 0,5 łyżeczki
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Syrop z młodych pędów sosny - 2-3 łyżki stołowe
- Czerwone wytrawne wino - 250 ml
- Szalotki - 10 szt.
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa
- Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa
- Olej rzepakowy
- Bulion wołowy - 500 ml
- Masło - 100 g
- Natka pietruszki
- Kasza pęczak - 250 g
- Suszone grzyby - 4-5 kapeluszy
- Ocet balsamiczny - 100 ml
- Buraczki młode - 300 g
Sposób przygotowania
Sprawione żeberka osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju i przypraw sporządzić marynatę i odstawić mięso do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Żeberka wyjąć z marynaty obsmażyć z dwóch stron i piec pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 120°C około 120 min. Po 90 minutach dodać do pieczenia szalotki, podlać czerwone wino i bulion wołowy, oraz koncentrat pomidorowy. Gdy żeberka będą miękkie, posmarować je syropem sosnowym i zapiec pod grillem.
W międzyczasie ugotować grzyby suszone, a na około 40 minut przed końcem pieczenia żeberek, zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać kaszę - obsmażyć aż będzie szklista, a następnie podlać winem i odparować je do połowy. Podlać wywarem grzybowym wraz z grzybami do poziomu, aż kasza będzie przykryta. Gotować podlewając za każdym razem bulionem wołowym, do zakrycia kaszy. Gdy kasza będzie ugotowana - lekko twardawa, doprawić ostatecznie do smaku, dodać świeże masło i natkę.
Żeberka podawać z kaszą w stylu risotto oraz pieczonymi młodymi burakami z octem balsamicznym.