Grillowany antrykot, ziemniak pieczony z masłem ziołowym, sos jogurtowy ze szczypiorkiem

  • Łatwe
  • Antrykot
  • Grillowanie

Składniki 

Antrykot wołowy  1200g
Ziemniaki grillowe  4szt - większe
Masło    100g
Natka pietruszki  15g
Czosnek   2 + 2 ząbki
Rozmaryn świeży  15g
Koperek   10g
Jogurt    120g
Majonez   30g
Szczypiorek   25g
Sok z cytryny do smaku

 

Receptura na 4 porcje

Sposób przygotowania 

Antrykot pokroić na steki o grubości około 1,5cm.

Każdy stek posypać kruszonym pieprzem i garstką rozmarynu. Skropić delikatnie olejem roślinnym. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

Mięso ułożyć na rozgrzanym grillu. Smażyć najpierw po 2 minuty z każdej strony, następnie grillować jeszcze po 1 minucie z każdej strony. Usmażonego steka odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce.

Sos:
Jogurt wlać do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 czosnki. Następnie dodać majonez i posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Natkę pietruszki i rozmaryn dokładnie posiekać. Do miękkiego masła dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.

Ziemniaki dokładnie umyć. Naciąć je od góry nożem na krzyż.  Na ziemniaka położyć wcześniej przygotowane masło, doprawić solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową. Piec około 1,5 godziny w temp. 150°C. Po tym czasie wyjąć ziemniaki z folii i piec jeszcze kilka minut.

Na talerz ułożyć steka, posypać solą morską. Obok położyć pieczonego ziemniaka i w małej miseczce sos.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego