Grillowany burger wołowy z pieczarkami i wędzoną papryką

  • Łatwe
  • Kark
  • 30-45 minut
  • Grillowanie

Składniki 

Kark wołowy QMP 800g
Cebula 1szt
Pieczarki 8szt
Papryka słodka wędzona 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania 

Mięso pokroić w małe kawałki następnie zmielić na drobnym sicie.

Cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnie dodać olej roślinny, wrzucić cebulę, podsmażyć na złocisty kolor, odstawić do ostygnięcia.

Na drugiej patelni usmażyć pieczarki również w małej ilości tłuszczu roślinnego na brązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.

Mięso włożyć do miski, dodać słodką paprykę, pieczarki, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety o wadze ok. 180g i grillować po kilka minut z obu stron. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 10 min (można podgrzać piekarnik do 70 st. C i umieścić tam grillowane kotlety).

Burgery można podać z bułką maślaną lub sezamową, warzywami i sosami.

Życzymy smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego