Grillowany stek z krzyżowej podany z ciepłą sałatą rzymską w pikantnym sosie pomarańczowym

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 60-90 minut

Składniki 

Krzyżowa QMP  800g
Mini sałata rzymska 4 szt
Sok z pomarańczy 400ml
Skórka z pomarańczy  1 szt
Chili   2szt
Cukier  120g

Sposób przygotowania 

Krzyżową pokroić na steki grubości około 2cm.

Posypać kruszonym pieprzem i solą, odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.

Grillować z obu stron po około 2 minuty. Następnie włożyć na ruszt do piekarnika  i dopiekać w temperaturze 140°C około 5 minut.

Wyjąć i odstawić na 2-3 minuty. Następnie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem pokroić lub podawać stek w całości.

 

Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem i gotować do konsystencji syropu – około 20 – 25 minut.

Papryczkę chili pokroić w cienkie paski – bez pestek – dodać do sosu pomarańczowego.


Sałatę rzymską umyć i osuszyć. Przeciąć na 4 części wzdłuż środka.

Na rozgrzaną patelnię nalać łyżkę oleju rzepakowego i ułożyć sałatę, przekręcić na kolejny bok po 30 sekundach.

Następnie dodać syrop pomarańczowy z chili i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i mielonym imbirem.


Na talerzu ułożyć steka oraz ciepłą sałatę rzymską.

Całość polać sosem pomarańczowym z patelni.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego