Gulasz wołowy z ciecierzycą i kolendrą

  • Łatwe
  • Kark
  • 60-90 minut
  • Gotowanie
  • Smażenie

Składniki 

  • Kark wołowy QMP   1 kg
  • Ciecierzyca w puszce  0,2 kg
  • Marchew   0,4 kg
  • Cukinia   0,3 kg
  • Cebula    2 sztuki
  • Wywar warzywny  1,2 litra
  • Imbir    3 cm
  • Czosnek   5 ząbków
  • Kolendra   15 g
  • Śmietanka 36%  100 ml
  • Cumin rzymski  2 łyżki
  • Laska cynamonowa  1 sztuka

Sposób przygotowania 

Kark pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5 x 1,5 cm. Cebulę również pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Imbir obrać i pokroić na bardzo drobne plasterki. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2cm. Na rozgrzana patelnie nalać małą ilość oleju rzepakowego i smażyć mięso kilka minut. Następnie przełożyć do garnka. Cebulę zeszklić na złoty kolor, pod koniec dodać czosnek i imbir, smażyć jeszcze 1 min, później całość dodać do mięsa. Kolejno dodać do mięsa wywar, cumin oraz laskę cynamonu i gotować około 45 min na wolnym ogniu. Następnie dodać marchew i ciecierzycę. Po kolejnych 10 min dodać cukinię i gotować kolejne 10 min. Gulasz doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i ewentualnie zagęścić delikatnie zasmażką. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Gulasz najlepiej podawać z gotowanym ryżem lub gotowanymi ziemniakami.