Gulasz z goleni z pomidorami, winem czerwonym, gałką muszkatołową, cynamonem i goździkami

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 800 g goleni bez kości (z dobrej wołowiny QMP)
  • 6 średnich mięsistych pomidorów
  • 150 ml czerwonego wina
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, cukier
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania 

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Przesmażamy w dużym rondlu lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni na złoto-brązowy kolor. Podlewamy czerwonym winem, odparowujemy do połowy, podlewamy wodą i dusimy, aż część płynu odparuje. Pomidory sparzymy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, gdy zacznie robić się miękkie. Wszystko razem jeszcze chwile smażymy, następnie zalewamy wodą na 2 cm ponad mięso i gotujemy. Dodajemy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i mielonych goździków. Dusimy do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie, a pomidory się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Podajemy z makaronem orecchiette lub ryżem na sypko.