Hamburger z domowym sosem czosnkowym i czosnkiem z patelni

  • Łatwe
  • Mostek
  • 30-45 minut
  • Smażenie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 500 g mostka z dobrej wołowiny QMP
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 grahamki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • Kilka liści ulubionej sałaty
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i rozgniatamy z solą, dodajemy do majonezu zmieszanego z jogurtem, doprawiamy solą pieprzem, natką pietruszki i oliwą. Odstawiamy do lodówki. Mięso myjemy i osuszamy, a następnie mielimy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety i smażymy na patelni przez 4 minuty. Burgera przewracamy na drugą stronę, wrzucamy na patelnię rozgniecione, ale nie obrane ząbki czosnku i smażymy przez kolejne 4 minuty. Kotlety wykładamy na deskę, aby odpoczęły. Grahamki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku. Połówki bułki smarujemy czosnkiem z patelni, przekładamy wołowiną, sałatą, plastrami pomidorów i cebuli oraz sosem czosnkowym.