Kanapka BANH MI - Wietnamski klasyk z szybko smażoną wołowiną

  • Łatwe
  • Skrzydło
  • Smażenie

Składniki 

  • 200 g skrzydła z dobrej wołowiny QMP
  • Pół bagietki
  • Kilka listków rukoli
  • Kilka listków roszponki
  • Lyżka dowolnych kiełków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • Kilka kropel oleju sezamowego
  • Świeżo mielony pieprz
  • Kilka łyżek domowego majonezu
  • Olej do smażenia

Domowy majonez:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cynamonu
  • Mała papryczka chili

Sposób przygotowania 

Skrzydło wołowe siekamy. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy mięso sporą ilością pieprzu. Formujemy cienki płaski kotlet w kształcie walca. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smażymy przez kilka minut na każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju. Bagietkę kroimy na pół. Obie części smarujemy majonezem. Na dolnej części układamy smażoną wołowinę, a na niej rukolę, roszponkę i kiełki. Bagietkę składamy i bánhmì gotowe.

Majonez

Rózgą mieszamy żółtka, musztardę ze szczyptą soli. Cały czas mieszając wlewamy cienką strużką olej tak, żeby połączył się z żółtkami. Następnie intensywnie ubijamy, aby nadać majonezowi puszystość. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cynamonem i drobno posiekaną papryczką chili.