Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem, konfiturą cebulową i sałatką z warzyw

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wołowa  QMP - 400 g
  • Ser kozi twardy - 150 g
  • Tymianek
  • Cebula czerwona - 350 g
  • Ocet balsamiczny - 100 ml
  • Cukier - 80 g
  • Wino czerwone - 150 ml
  • Ciabatta lub Focaccia - 4 szt.
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • Ogórek zielony - 0,5 szt.
  • Rzodkiewki - 6 szt.
  • Pomidorki koktajlowe - 8 szt.
  • Mix sałat - 120 g

Sposób przygotowania 

Mięso zmielić, doprawić świeżym tymiankiem i pieprzem, ewentualnie lekko posolić (podczas solenia należy pamiętać, iż ser już jest słony, więc soli nie powinno się dodawać dużo). Mięso podzielić na równe porcje - około 50 g, uformować je w kształt kulki, które później należy spłaszczyć, a na środku położyć kawek sera koziego (opcjonalnie inny, który lubimy). Następnie skleić jak pieroga i uformować wałeczek, który należy spłaszczyć. Gotowe mięso odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, skarmelizować z cukrem, a następnie podlać winem oraz octem balsamicznym i dusić na wolnym ogniu, do momentu kiedy płyny odparują i powstanie konsystencja konfitury.

Mięso grillujemy lub smażymy w małej ilości tłuszczu na patelni, układamy na pieczywie sałatę warzywa oraz kofty wołowe i podajemy z konfiturą cebulową.