Kanapka z pieczonego udźca z pieczonymi pomidorkami i czerwoną cebulą

  • Łatwe
  • Udziec
  • 15-30 minut
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 500 g zrazowej górnej z dobrej wołowiny QMP
  • 2 bagietki na zakwasie
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy pieprzem, przesmażamy na patelni ze wszystkich stron, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80oC i pieczemy przez około 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Miękkie masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i natką pietruszki, doprawiamy solą. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pióra, sałatę myjemy. Po około godzinie mięso wykładamy na deskę, aby odpoczęło. Pomidorki kroimy na pół i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15 minut. W międzyczasie kroimy bagietki na pól i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aby stały się chrupiące. Gotowe bagietki smarujemy masłem czosnkowym, układamy kilka listków sałaty rzymskiej, kilka plastrów wołowiny, dodajemy cebulę i pieczone pomidory.