Kanapka z pieczonym rostbefem z sosem tatarskim

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 60-90 minut
  • Smażenie
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 1 kg rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
  • Pół bagietki wieloziarnistej
  • Garść rukwi wodnej lub rukoli
  • Czosnek (ząbek lub dwa )
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • Olej do smażenia

 

Sos tatarski:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 10-12 marynowanych pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • Mała garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy rostbef ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. W trakcie smażenia wrzucamy gałązki rozmarynu. Następnie przekładamy mięso  do piekarnika nagrzanego do 80oC i pieczemy około 1,5 godziny. Mięso powinno być w środku jeszcze delikatnie różowe. Bagietkę przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub w tosterze. Wewnętrzne części bułki smarujemy czosnkiem, układamy kilka cienko ukrojonych plastrów rostbefu. Nakładamy sos tatarski, kilka liści rukwi wodnej, a następnie przykrywamy drugą częścią bułki.

Sos tatarski:

Pieczarki, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Przed dodaniem do kanapki sos należy schłodzić.