Kanapka z szarpaną wołowiną i smażoną cebulą z liśćmi świeżej rukoli i octem balsamiczym

  • Łatwe
  • Łata
  • 90-120 minut
  • Duszenie
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 400 g łaty z dobrej wołowiny QMP
  • 2 bagietki na zakwasie
  • 1 biała cebula
  • Świeża kolendra
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 100 g pomidorów w puszce
  • 50 ml octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej darkmuscovado)
  • 150 ml bulionu wołowego lub wody
  • Szczypta zmielonych goździków
  • Świeży tymianek
  • Oliwa do smażenia
  • Oliwa extra virgin
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania 

Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 4 mniejsze kawałki. Obsmażamy na patelni na złotobrązowy kolor i odkładamy na bok. Na patelni po mięsie podsmażamy przez minutę posiekaną cebulę, a następnie dodajemy posiekany czosnek oraz cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, dodajemy pomidory z puszki, ocet, bulion oraz kilka gałązek tymianku i rozmarynu.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso i dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. W razie potrzeby dodajemy wodę lub bulion. Po tym czasie energicznie mieszamy mięso na patelni, doprawiamy solą, pieprzem, goździkami i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso można także przygotować w szybkowarze przez około ½ godziny. Po ostygnięciu łopatka powinna być na tyle miękka, że da się bez problemu rwać na kawałki.

Białą cebulę obieramy z łupiny, kroimy na półcentymetrowe plastry, a następnie krótko smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanej oliwy – utraci wtedy większość swojej ostrości, a uzyska dodatkową słodycz.

Bagietki dzielimy na 2-3 zgrabne części (zależnie od wielkości). Następnie kroimy je wzdłuż na pół i układamy kolejno: poszarpaną wołowinę, podsmażoną cebulę i garść rukoli. Opcjonalnie, możemy polać wszystko sosem, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Jeśli na koniec procesu gotowania będzie on zbyt rzadki, można go zredukować na mocnym ogniu, dodając pod koniec odrobinę zimnego masła.