Kanapka z żeberkami wołowymi pieczonymi w niskiej temperaturze z pikantnym sosem tatarskim

  • Łatwe
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Żebra wołowe QMP - 600 g
  • Chleb z kminkiem - 4 kromki
  • Kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
  • Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Majonez - 6 łyżek stołowych
  • Cebula - 1 mała szt.
  • Ogórki konserwowe - 1 szt.
  • Borowiki marynowane - 4 szt. średniej wielkości
  • Mały kawałek chili
  • Musztarda rosyjska - 1,5 łyżki stołowej
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania 

Oczyszczone i umyte żebra, osuszyć papierowym ręcznikiem, z oleju i przypraw sporządzić marynatę, wetrzeć w żeberka i pozostawić do zamarynowania na 12 godzin w lodówce.

Zamarynowane żeberka włożyć do rękawa foliowego, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, a następnie wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec około 90 minut - żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się. Grzyby marynowane i ogórki pokroić na drobną kostkę, dodać także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.

Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmarować musztardą i cebulą z pieczenia, ułożyć plastry żeberek. Najlepiej obok w naczynku podać pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.