Koktajlowe kulki z wołowiny QMP z rodzynkami i sosem żurawinowym

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 60-90 minut
  • Smażenie
  • Gotowanie

Składniki 

  • Łopatka wołowa QMP 400 g
  • Rodzynki  40 g
  • Natka pietruszki 10 g
  • Śmietana 36%  50 ml
  • Klarowane masło 100 g
  • Sól, pieprz

SOS:

  • Konfitura z żurawiny  200 g
  • Wino czerwone wytrawne 100 ml
  • Mąka ziemniaczana  2 łyżki

Sposób przygotowania 

SOS: konfiturę z żurawiny przełożyć do garnka, dodać czerwone wino i zagotować. Kolejno dodać posiekany rozmaryn. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody. Wolno gotując sos dodawać powoli rozrobioną mąkę ciągle mieszając żurawinę. Pod dodaniu całej mąki zestawić garnek z palnika.
Łopatkę QMP zmielić na drobnym sicie 2 razy. Dodać śmietanę, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki i odstawić na 1h do lodówki. Kolejno smażyć na klarowanym maśle około 5 min., co jakiś czas obracając kuleczki z każdej strony. Gotowe kulki ułożyć na talerz, w każdą włożyć wykałaczkę i podać z ciepłym sosem w oddzielnej miseczce.